Jaar van de zonnebloem

Jaar van de zonnebloem in 2024 mag je niet missen!

Vier met Van Gogh Brabant, Van Gogh Nationaal Park en Brabant Herinnert het Jaar van de zonnebloem. Een jaar vol inspiratie en unieke belevenissen. Een jaar van zaaien en groeien, bloeien en oogsten. De boerenbloem, zoals Van Gogh hem noemde, wordt dit jaar volop geëerd met artistieke zonnebloemvelden, fietsroutes in bloei, vooraanstaande tentoonstellingen en culturele manifestaties. Het is 100 jaar geleden dat Vincents beroemde Vaas met zonnebloemen in de National Gallery in Londen landde. En nog steeds inspireert de zonnebloem mensen over de hele wereld met zijn majestueuze gestalte en symbolische lading.

Blijf op de hoogte en doe zelf mee met het jaar van zaaien, groeien, bloeien en oogsten. 

Bestel en doe mee

Van Goghs zonnebloemen komen tot bloei in Etten-Leur

Dompel jezelf deze zomer onder in de betoverende wereld van Vincent van Goghs 'Vaas met 15 zonnebloemen.’ Het meesterwerk komt in Etten-Leur op unieke wijze tot bloei. Ontvouwend over een indrukwekkende 7.000 vierkante meter, transformeert dit iconische schilderij in een weelderig landschap van bloemenpracht op een idyllisch gelegen weiland bij De Menmoerhoeve.
Te midden van grazende paarden, koeien en schapen wordt deze ervaring een unieke samensmelting van natuur en cultuur. Maak een wandeling door een tot leven gebrachte Van Gogh. Mis deze kans niet om de natuur te ervaren als een levend museum en laat je betoveren door dit buitengewone meesterwerk op een buitengewoon formaat!

Plan je bezoek!

Vincent in een brief aan zijn zus Willemien

"Ik heb het plan het atelier geheel te decoreeren met niets dan zonnebloemen."

Betekenis van de zonnebloem voor Van Gogh en anno nu

De zonnebloem heeft altijd een diepgaande betekenis gehad, zowel voor Vincent van Gogh als voor ons in de moderne tijd. Voor Van Gogh symboliseerde de zonnebloem schoonheid, troost en positiviteit. Hij schilderde de zonnebloemen met een diepe bewondering voor hun eenvoud en helderheid, en beschouwde ze als een uiting van standvastig geloof en optimisme.

Anno nu blijft de zonnebloem een krachtig symbool. Naast zijn esthetische waarde vertegenwoordigt het ook vrede en vrijheid, zoals te zien in de verbinding met Oekraïne. Het is een bloem die mensen verenigt in de zoektocht naar hoop, verbondenheid en positieve verandering. De betekenis van de zonnebloem blijft evolueren en inspireren, waardoor het een tijdloos symbool is dat zowel kunst als menselijke emotie overstijgt.

Maak alvast kennis met ons erfgoed